Ова страна захтева новију верзију додатка за приказ flash садржаја.

Ажурирајте одговарајући додатак.


Завршен пројекат
"Дигитални атлас културне баштине"
Дигитални атлас културне баштине

Пројекат "Дигитални атлас културне баштине" који је ЦДЕР реализовао од септембра 2013. до марта 2014. године, уз подршку Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, успешно је завршен.

Најважнија постигнућа пројекта јесу:
  • Успешно су активирани, едуковани и подстакнути на умрежавање заинтересовани актери у 7 општина (Бору, Јагодини, Медвеђи, Сопоту, Великом Градишту, Лозници и Панчеву) у области дигитализовања културне баштине. Током пројекта одржано је 7 округлих столова (по један у свакој општини), уз учешће 204 представника релевантних кључних актера (музеји, библиотеке, архиви, центри за културу, туристичке организације, локалне самоуправе, школе, НВО...), и 2 едукативна вебинара (са 69 учесника).
Округли столови су одржани на следећим локацијама:
  • Сопот: Центар за културу Сопот
  • Лозница (Бања Ковиљача): Музеј битке на Дрини
  • Велико Градиште: Народна Библиотека "Вук Караџић"
  • Медвеђа: Туристичка организација Медвеђа
  • Панчево: Градска библиотека Панчево
  • Бор: Народна библиотека Бор
  • Јагодина: Народна библиотека "Радислав Никчевић"
  • Израђен је Атлас културне баштине
    (www.atlaskulturneastine.rs) – први домаћи портал са обједињеном базом дигитализованих колекција српске културне баштине. Портал је креиран са циљем да са једног места пружи приступ свим дигиталним колекцијама српске културне баштине, као и најзначајнијим колекцијама европске и светске културне баштине. Интерактивне мапе са одговарајућим линковима омогућавају кориснику виртуелну шетњу кроз домаће и светско културно благо. На порталу се тренутно налазе линкови ка 59 српских, 55 европских и 17 светских дигиталних колекција. Портал садржи и релевантну литературу, документа, стратегије и смернице о дигитализацији културне баштине, као и актуелне вести о дешавањима на овом пољу у Србији и свету. Креирањем портала створен је својеврсни виртуелни центар за презентовање српске културне баштине, информисање и размену знања у области дигитализације културног наслеђа.

Оснаживањем и умрежавањем релевантних људских ресурса и креирањем портала снажно је подстакнут процес дигитализације културне баштине.

СРБИЈА
СВЕТ
ЕВРОПА